Skip to content
Stookseizoen kennisdossier

Energie besparen tijdens het stookseizoen

Laatst geüpdatet op 5-10-2022

Het stookseizoen komt eraan. U wilt niet in de kou zitten en uiteraard zo zuinig mogelijk stoken.

U kunt veel gemoedsrust creëren door tijdig te beginnen met uw voorbereiding. Zo wordt u bijvoorbeeld niet verrast door een kapotte CV-ketel wanneer de storingsdienst al overspoeld wordt door soortgelijke meldingen.

Bent u goed voorbereid op de koude maanden? Hoe kunt u spaarzaam stoken en een aangenaam woonklimaat houden? Deze tips helpen u verder.

Besparen tijdens het stookseizoen

De meeste Nederlanders zetten de verwarming aan wanneer het buiten circa 14 graden is. In de praktijk betekent dit dat het stookseizoen voor de meesten begint in oktober. Uiteraard streven we allemaal naar een zo zuinig mogelijk stookseizoen.

Maar hoe zorgt u ervoor dat het binnen behaaglijk warm blijft tegen betaalbare prijzen? Ten eerste is het verstandig dat u het periodieke onderhoud uitvoert dat hierboven beschreven staat, of u nu een combi-ketel, waterboiler of vloerverwarming heeft.

Periodiek onderhoud voorkomt niet alleen onwelkome reparatiekosten, maar zorgt er ook voor dat uw systemen zo zuinig mogelijk afgesteld zijn. En dat is weer prettig voor uw portemonnee.

Hier vindt u de handigste besparingstips op een rijtje:

Voorbereiding stookseizoen

CV-ketel

Niemand wordt gelukkig van een koude huiskamer tijdens de wintermaanden. Bijvoorbeeld, een kleine lek al kan zorgen voor beschadiging aan uw ketel. Dit geeft aan dat een onmogeluk in een klein hoekje zit. Gelukkig kunt u verschillende stappen zetten om soepel het stookseizoen in te gaan.

Ten eerste is het raadzaam om een wintercheck te doen. Verschillende experts, zoals installatiebedrijven, bieden dergelijke checks aan. Het is verstandig om hiervoor te kiezen, zodat u zeker weet dat u de komende winter kunt vertrouwen op uw verwarming.

Daarnaast kan de expert wijzigingen aanbrengen in de afstelling van de CV-ketel zodat u zuiniger stookt. Van een lagere energierekening wordt uiteraard iedereen blij. Zorg dat u uw check tijdig inplant, voordat de winterdrukte losbarst bij de installatiebedrijven.

Doet u liever zelf een check?
Of wilt u extra zekerheid dat uw ketel goed stookt voordat de temperaturen fors dalen?

U kunt zelf een eenvoudige test uitvoeren in twee stappen:

 1. Als eerste zorgt u ervoor dat er minimaal drie radiatoren volledig opengedraaid zijn. Dit zorgt voor voldoende doorstroming.
 2. Zet vervolgens de verwarming aan op 25 graden en wacht 30 minuten.

Op dit moment zouden de kamers waar de radiatoren open staan, goed verwarmd moeten zijn. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met uw installatiebedrijf.

Let op! Voer deze test het liefst uit voor oktober. Dan heeft uw installateur nog volop tijd om u te helpen.

 • Check of de batterij van de kamerthermostaat nog goed werkt. Controleer of de tekst op het display goed leesbaar is en of er geen batterijwaarschuwingen zichtbaar zijn.
 • Controleer tot slot altijd hoe lang uw CV-ketel al meegaat. De meeste ketels zijn na twaalf tot vijftien jaar aan vervanging toe. Is uw ketel klaar voor zijn pensioen? Dan is het wellicht tijd voor een duurzamer alternatief, zoals zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp.

Waterboiler

Heeft u een waterboiler? Dan is het verstandig om deze geregeld te laten ontkalken. Vlak voor het stookseizoen is een slim moment om dit alvast te regelen. Met deze tips doet u dat in een handomdraai zelf.

 1. Plan het moment. U heeft tijdelijk geen warm water wanneer u uw waterboiler ontkalkt. Sein eventuele huisgenoten in!
 2. Sluit de toevoer af naar uw boiler. Bij een elektrische boiler sluit u de stroomtoevoer af, bij een gasboiler draait u de gaskraan dicht. Draai uiteraard ook de watertoevoer dicht.
 3. Laat het bestaande water uit de boiler lopen door de warmwaterkraan in uw keuken of badkamer aan te zetten. Zonde, zomaar warm water weg laten lopen? Zeker niet, als u het opvangt voor later gebruik!
 4. Zet een teil of emmer onder de boiler en draai het ventiel los. Zo vangt u de laatste waterresten op. Noteer vervolgens wat u doet of maak foto’s. Dan kan er geen verwarring ontstaan wanneer u de boiler weer terug zet.
 5. Maak de elektrische verbindingen aan weerszijden van de boiler los. Vervolgens kunt u de twee onderdelen losmaken die ontkalkt moeten worden: de thermostaat en de weerstand. Heeft u een droge weerstand, herkenbaar aan zandachtig materiaal? Wees daar dan extra voorzichtig mee!
 6. Borstel beide onderdelen voorzichtig af met een zachte borstel en laat ze vervolgens een nacht weken in een mengsel van 50 procent water en 50 procent azijn.
 7. De binnenkant van de boiler kunt u schoonmaken met een spons en het mengsel van water en azijn.
 8. Neem alles tot slot af met een vochtige doek en plaats de onderdelen weer terug.
 9. Sluit tot slot het water en het gas of de elektriciteit weer aan.

Vloerverwarming

Heeft u een vloerverwarming? Een ideale manier om comfortabel warm te blijven in de winter, mits u het onderhoud op orde heeft.
Periodiek onderhoud van uw vloerverwarming heeft vele voordelen.

 • Een goed onderhouden systeem heeft een optimale warmteafgifte. Dit levert weer energie- en geldbesparing op.
 • Een goed onderhouden systeem gaat langer mee.
 • Een goed onderhouden systeem zal minder vaak onverwachte storingen hebben, waardoor u niet onverwacht in de kou komt te zitten.

Als een vloerverwarmingssysteem lang niet doorgespoeld is, dreigt waterverstopping door slibophoping. Minieme deeltjes in het CV-systeem, genaamd ‘slib’, belanden in het water bij de aanleg of aanvulling van het systeem. Teveel lucht in het water kan ook slib veroorzaken. Dit vervuilde water vol slib verstopt de buizen in het vloerverwarmingssysteem. Hierdoor wordt de warmte ongelijk verspreid en lekt veel energie onnodig weg.

Om dit te voorkomen is het raadzaam om minimaal elke vier jaar uw vloerverwarming te laten controleren. Experts zullen beginnende waterverstopping tijdig signaleren en het systeem doorspoelen met een spoelcompressor. Het water kan vervolgens weer vrijuit stromen en uw verwarmingsefficiëntie zal omhoog schieten.

U moet sowieso een expert laten komen als:

 • Uw installatie storingen aangeeft
 • Uw vloer niet evenredig warm wordt
 • Uw huis maar niet op de gewenste temperatuur komt
 • Uw gasverbruik opvallend hoger is dan normaal
 • Heeft u uw vloerverwarming al enige tijd niet laten controleren? Plan dan tijdig een onderhoudsbeurt in voordat het stookseizoen begint.

Wat als mijn CV-ketel toch kapot gaat?

Het kan zomaar gebeuren: al uw goede voorbereiding ten spijt, warmt uw huis op een koude winterdag plotseling niet meer op. En een warme douche kunt u ook wel vergeten. Dit betekent dat er iets mis is met uw CV-ketel. Voordat u het installatiebedrijf belt, zijn er een aantal stappen die u zelf kunt nalopen. Hieronder zetten wij de stappen op een rijtje per situatie.

Uw CV-ketel wordt niet goed warm

Wanneer uw CV-ketel niet goed opwarmt, kan dit meerdere redenen hebben. Ten eerste is het zaak om te controleren dat uw CV-ketel stroom krijgt. Heeft uw ketel (tijdelijk) geen stroom gehad? Dan is het verstandig om uw ketel te resetten. 

Bijna alle CV-ketels hebben een resetknop: een knopje met een grote R erop. Bij enkele ketels zit deze achter een klepje. Druk deze knop 5 seconden in en start de ketel vervolgens opnieuw op. Heeft uw CV-ketel geen resetknop? Dan kunt u de stekker uit het stopcontact halen en na een minuut weer erin doen.

Werkte deze oplossing niet? Dan heeft u een dieperliggend probleem. Gelukkig kunt u twee veelvoorkomende oorzaken zelf verhelpen. 

Oplossing 1: de CV-ketel bijvullen met water

De waterdruk van uw CV-ketel moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. De waterdruk is op het servicedisplay af te lezen wanneer de ketel is uitgeschakeld.

Is uw druk lager dan 1,5? Dan kunt u zelf uw CV-ketel bijvullen. Dat doet u zo:

Stap 1
Pak een vulslang, een emmer of teil, een doekje en een waterpomptang.

Stap 2
Draai de thermostaat helemaal naar beneden en draai de radiatorkranen overal open.

Stap 3
Houd een oog op het digitale display van de waterdruk, wanneer uw ketel deze heeft.

Stap 4
Sluit de vulslang aan op een waterkraan die in de buurt staat van uw CV-ketel.

Stap 5
Vul de slang geleidelijk met water en sluit vervolgens de kraan weer.

Stap 6
Sluit de andere kant van uw vulslang aan op de vulkraan van uw CV-ketel.

Waar vindt u deze vulkraan? Meestal in een van de buizen aan de onderkant van de CV-ketel. Af en toe zit de vulkraan juist aan de bovenkant. U kunt de vulkraan herkennen aan een rode of groene hendel.

Stap 7
Draai de waterkraan open en draai daarna de vulkraan een kwartslag open.

Stap 8
Houd de meter in de gaten: bij een druk van 2.0 bar mogen allebei de kranen weer dicht. Eerst de vulkraan en daarna de waterkraan.

Stap 9
Koppel uw vulslang weer los van het vulpunt en leg de slang in de emmer of teil. Maak de vulslang los van de waterkraan en vang het overige water op.

Stap 10
Zet uw thermostaat weer op de gewenste temperatuur.

Oplossing 2
de radiator ontluchten

Wordt uw CV-ketel niet goed warm én hoort u vreemde borrelende of ruisende geluiden? Er zitten dan waarschijnlijk luchtbellen in uw installatie, waardoor uw huis niet goed meer opwarmt en er energie verspild wordt.

De oplossing is het ontluchten van uw radiator. Dit kunt u ook zelf doen. Zo pakt u dit aan:

Stap 1
Zorg dat u een doek, een teil en een ontluchtingssleutel bij de hand heeft. Zo’n sleutel kunt u bij de meeste bouwwinkels eenvoudig vinden.

Stap 2
Draai de thermostaat naar beneden en draai de radiatorkranen dicht. Wacht vervolgens tenminste 10 minuten.

Stap 3
Zet de teil onder de ontluchtingskraan van de radiator die zich het dichtst bij uw CV-ketel vindt. De ontluchtingskraan vindt u vaak onderin aan de zijkant van uw radiatoren. Houd een handdoek bij de hand.

Stap 4
Plaats de ontluchtingssleutel op de ontluchtingskraan. Draai vervolgens naar links tot er water uitkomt in plaats van lucht. Let op: draai de kraan nooit helemaal open! De kans bestaat dan dat u de kraan niet meer volledig dicht krijgt.

Stap 5
Herhaal stap 3 en 4 bij alle andere radiatoren in huis en werk hierbij van beneden naar boven.

Stap 6
Draai de thermostaat weer omhoog en controleer ook of de waterdruk nog tussen de 1,5 en 2 bar is. Is de waterdruk lager? Vul dan de CV-ketel bij (zie stappenplan hierboven beschreven).

Wordt uw CV-ketel nog steeds niet warm? Dan kunt u de volgende checks zelf uitvoeren:

 • Controleer de batterij van de thermostaat. Is de batterij niet leeg? Daar zou u een melding van moeten krijgen op de display. Als dit het geval is, krijgt de CV-ketel geen opdrachten meer door.
 • Controleer of de de kranen van de radiatoren voldoende open staan.
 • Heeft u geen verwarming, maar krijgt u wel warm water? Check dan of er ergens een waterkraan lekt.
 • Heeft u een storingscode? Dan kunt u zelf proberen om uw CV-ketel te resetten met behulp van de resetknop.

Wanneer al deze oplossingen en checks niet de gewenste oplossing brengen, is het tijd om een expert te bellen

Oplossing 2: de radiator ontluchten

Wordt uw CV-ketel niet goed warm én hoort u vreemde borrelende of ruisende geluiden? Er zitten dan waarschijnlijk luchtbellen in uw installatie, waardoor uw huis niet goed meer opwarmt en er energie verspild wordt.

De oplossing is het ontluchten van uw radiator. Dit kunt u ook zelf doen. Zo pakt u dit aan:

Stap 1
Zorg dat u een doek, een teil en een ontluchtingssleutel bij de hand heeft. Zo’n sleutel kunt u bij de meeste bouwwinkels eenvoudig vinden.

Stap 2
Draai de thermostaat naar beneden en draai de radiatorkranen dicht. Wacht vervolgens tenminste 10 minuten.

Stap 3
Zet de teil onder de ontluchtingskraan van de radiator die zich het dichtst bij uw CV-ketel vindt. De ontluchtingskraan vindt u vaak onderin aan de zijkant van uw radiatoren. Houd een handdoek bij de hand.

Stap 4
Plaats de ontluchtingssleutel op de ontluchtingskraan. Draai vervolgens naar links tot er water uitkomt in plaats van lucht. Let op: draai de kraan nooit helemaal open! De kans bestaat dan dat u de kraan niet meer volledig dicht krijgt.

Stap 5
Herhaal stap 3 en 4 bij alle andere radiatoren in huis en werk hierbij van beneden naar boven.

Stap 6
Draai de thermostaat weer omhoog en controleer ook of de waterdruk nog tussen de 1,5 en 2 bar is. Is de waterdruk lager? Vul dan de CV-ketel bij (zie stappenplan hierboven beschreven).

Wordt uw CV-ketel nog steeds niet warm? Dan kunt u de volgende checks zelf uitvoeren:

 • Controleer de batterij van de thermostaat. Is de batterij niet leeg? Daar zou u een melding van moeten krijgen op de display. Als dit het geval is, krijgt de CV-ketel geen opdrachten meer door.
 • Controleer of de de kranen van de radiatoren voldoende open staan.
 • Heeft u geen verwarming, maar krijgt u wel warm water? Check dan of er ergens een waterkraan lekt.
 • Heeft u een storingscode? Dan kunt u zelf proberen om uw CV-ketel te resetten met behulp van de resetknop.

Wanneer al deze oplossingen en checks niet de gewenste oplossing brengen, is het tijd om een expert te bellen

Uw CV-ketel tikt

Een veelgehoorde klacht is dat uw CV-ketel een tikkend geluid maakt. Wanneer uw CV-ketel verder goed opwarmt, kan dit niet zoveel kwaad. U hoort dit geluid vooral wanneer u uw CV-ketel weer aanzet nadat de leidingen zijn afgekoeld.

Wanneer u de verwarming hoger zet, stroomt er warm water door de leidingen heen. Het metaal warmt op en gaat uitzetten. Dit kan een tikkend geluid voortbrengen. Wordt uw ketel niet of minder goed warm én hoort u getik? Dan is het raadzaam om uw radiatoren te ontluchten. Volg daarvoor het hierboven beschreven stappenplan. Werkt deze oplossing niet? Dan is het verstandig om een expert te bellen.

Uw CV-ketel bromt

Maakt uw CV-ketel een brommend geluid? De kans is groot dat dit veroorzaakt wordt door een verkeerde gas-luchtverhouding. Dit is niet direct gevaarlijk, maar moet wel opgelost worden. Door het gebrom schieten trillingen door uw ketel, die op termijn wel schade kunnen veroorzaken.

Een optimale afstelling kan alleen bereikt worden met specialistische apparatuur. Daarom is het raadzaam om hiervoor een expert in te schakelen.

Uw CV-ketel fluit

Als uw CV-ketel een fluitend of piepend geluid maakt, is de kans zeer groot dat dit veroorzaakt wordt door een verstopte warmtewisselaar. Hierdoor kan het water niet meer goed doorstromen, waardoor de temperatuur oploopt. Het water wordt steeds warmer en raakt zelfs aan de kook, wat het piepende geluid voortbrengt. Dit is te vergelijken met het geluid van een fluitketel. Dit is helaas niet te verhelpen als particulier. Het is tijd om de expert te bellen wanneer u dit geluid hoort.

Uw CV-ketel ruikt naar gas

Ruikt u gas? Dan moet u snel handelen. Als uw gas netjes in de leidingen blijft, is er niets aan de hand. Maar door versleten of slecht aangesloten leidingen kan er langzaam gas de woning in lekken. Dit is extreem gevaarlijk: er ontstaat verstikkingsgevaar en de kleinste vonk kan tot een ontploffing leiden.

Dit zijn de stappen die u moet volgen wanneer u gas ruikt:

Stap 1
Check direct of er geen vuur of elektriciteit actief is in de buurt van uw CV-ketel.

Stap 2
Sluit de hoofdgaskraan af.

Stap 3
Zet alle ramen en deuren open.

Stap 4
Waarschuw al uw huisgenoten en neem ze mee naar buiten.

Stap 5
Bel direct uw CV-monteur of het noodnummer van uw beheerder.

Stap 6
Heeft u of een huisgenoot last van misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn, verwarde gevoelens of een versnelde hartslag? Bel dan de hulpdiensten.

De beste tip die u kunt krijgen: isoleren, isoleren, isoleren. Het is namelijk zonde als u er alles aan doet om warmte te besparen, en deze kostbare warmte vervolgens weglekt naar buiten. Zo isoleert u eenvoudig zelf:

Direct naar:

Gratis kostenindicatie?

Stel uw pakket samen